Wandelen in de lente

Landgoed Verwolde bij Laren (gld) is het decor voor een heerlijke wandeling in het vroege voorjaar. Op Palmzondag wandelen we in de prachtige omgeving van het huis Verwolde.

Huis Verwolde, een classicistisch edelmanshuis uit 1776. Ondanks de hoektoren is het geen kasteel, maar een statig landhuis. De vroegste schriftelijke vermelding stamt uit 1346.

Rond 1500 raakte het kasteel betrokken in de politieke strijd tussen de Heeckerens en Bronckhorsten. In 1505 nam hertog Karel van Gelre kasteel Verwolde af van z’n eigenaar. Karel zette het kasteel in als verdedigingsvesting op de grens met het Oversticht. In 1550 werd het aangevallen door de bisschop van Utrecht waarbij het kasteel werd afgebroken, de drievoudige grachten werden gedempt en de wallen geslecht.

In de 16e eeuw werd een nieuw huis gebouwd. In 1583 werd het nieuwe kasteel door de Spanjaarden ingenomen tijdens de 80 jarige oorlog.

De toenmalige eigenaar van de heerlijkheid Verwolde besloot in 1775 een nieuw huis te bouwen. In 1926 liet de eigenaresse, Line barones van der Borch van Verwolde-Voûte, een forse hoektoren bouwen. Hierdoor kreeg het huis weer een kasteelachtige uitstraling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *